Салат Олів’є по праву вважається однією з відомих та популярних страв. Корінням його історія сягає XIX-го століття, коли оригінальний склад довів до досконалості відомий тоді шеф-кухар Люсьєн Олів’є.
Згодом салат перекочував із ресторанів у будинки простого люду та став невід’ємною частиною святкових столів, а особливо – новорічного. Він не тільки смачний, а й простий у приготуванні, доступний за інгредієнтами.
Цей салат поєднує у собі різноманітність смаків та текстур, що робить його універсальним та улюбленим багатьма, тому можна сміливо стверджувати, що у кожній родині свій унікальний метод приготування.
Рецепти салату Олів’є
Важливо підкреслити, що спочатку в його складі не було зеленого горошку, але з часом цей інгредієнт був доданий для надання салату більшої соковитості та кольору. Відтоді рецепт еволюціонував, і в даний час існує безліч різноманітних формул страви, кожна з яких має свої унікальні особливості його приготування. І це справді так.
Найкласичнішим нині вважається наступний:
- картопля,
- морква,
- яйця,
- мариновані огірки,
- зелений горошок,
- майонез.
Але іноді додаються нові компоненти, для надання особливого смаку змінюється їхня пропорція. Наприклад, деякі вважають за краще додавати копчену ковбасу чи шинку, зелень, яблука чи гриби. Таким чином, можна сказати, що існує безліч варіацій рецепту (за деякими даними, до двохсот), наприклад, салат Олів’є з креветками, кожен з яких має свої особливості та смакові уподобання.
Інші варіанти
Легкий
Цей салат більш здоровий та легкий. Замість майонезу використовують йогурт чи сметану, що робить салат менш калорійним. Також можна додати більше свіжих овочів, таких як огірки, помідори або зелень.
З яблуками
Додавання кубиків свіжих або відварених яблук може придати особливу насолоду та освіжаючий смак до салату, надаючи йому нових відтінків.
Олів’є з креветками
У його складі немає солоних огірочків, але картопля і морква – печені. Також додаються оливки, цибуля і головний у цьому випадку інгредієнт – креветки. Все це заправляється майонезом Торчином (бажано, щоб це був саме «Європейський») та невеликою кількістю приправ (карі, куркума). Не завадять і кілька ложечок цукру.
З рибою
Деякі гурмани до класичного рецепту також додають кубики відвареної риби (зазвичай скумбрія чи сьомга), що надає оригінальнішого смаку.
Це лише мала частина з найпоширеніших варіацій салату Олів’є, їх можна адаптувати та змінювати залежно від смакових уподобань кухаря, родини чи гостей. Варто додати, що іноді не треба гнатися за “правильністю” і сміливо експериментувати, головне, щоб ваш варіант Олів’є був найсмачнішим для тих, хто його спробує!,