Аромат та смак кави приваблюють мільйони людей по всій земній кулі. Напій містить кофеїн, який допомагає залишатися бадьорим і підвищує концентрацію уваги, що робить його ще більш привабливим для багатьох. В результаті кава стала невід’ємною частиною ранкової рутини, популярним і свого роду соціальним напоєм, яким його шанувальники насолоджуються протягом дня.
Вибір кави
Зараз каву купити можна в різних формах, включаючи:
- зерна – зазвичай продаються в упаковках чи мішках. Цей вид кави вимагає смолки перед приготуванням напою;
- мелений – перетертий до стану порошку та готовий для приготування напою. Він може бути різного ступеня помелу в залежності від способу приготування (наприклад, грубо помелений – для фільтр-кави, дрібно – для еспресо);
- розчинна – кава в порошкоподібній формі, яка розчиняється в гарячій воді. Це найшвидший та найзручніший спосіб приготування напою;
- кавові капсули – такий формат зручний для використання в кавомашинах, які працюють з капсулами або таблетками;
- готові напої – до їх складу входять концентрована холодна кава, готові еспресо в пляшках та інші кавові напої, які не вимагають приготування.
Крім того, кава продається в різних формах добавок, таких як сиропи, креми та пінка для капучино, які дозволяють налаштовувати смак та текстуру напою.
Сорти кави
Відомо безліч різних сортів кави, але основних насправді небагато.
- Арабіка – вважається преміальним сортом, має м’який смак та аромат з нотами фруктів, квітів та ягід.
- Робуста – має сильніший смак і яскраво виражену гіркуватість в порівнянні з арабікою. Робуста зазвичай містить більше кофеїну і частіше використовується для приготування еспресо.
- Ліберика – відрізняється формою зерна та більш незвичним смаком – унікальним, з ароматом дерева та фруктовими нотками.
- Ексцельза – досить рідкісний, який має багатий аромат фруктів та квітів. Часто використовується для змішування з іншими сортами, щоб отримати складні ароматичні ноти.
Крім того, існують різні підсорти та гібриди кавових рослин, кожен з яких має свої унікальні характеристики смаку, аромату та регіональних особливостей.
Цікаві факти про каву
Вони відображають його багату історію, культурне значення та дивовижні властивості.
- Фрукт і їжа – виявляється, кава є фруктом, а зерна – насіння плоду кавового дерева. Спочатку каву вживали як їжу – у деяких культурах його ягоди їли або робили з них суміш із тваринними жировими речовинами для надання енергії.
- Історична заборона – у 16-му столітті в Стамбулі влада забороняла жінкам пити каву, вважаючи її стимулюючим та небезпечним напоєм.
- Подорожі – існує таке поняття як “кавові маршрути”, ними торговці перевозили каву з різних регіонів світу.
- Єдність: У XVIII столітті в Англії кав’ярні стали місцем для обговорення справ та обміну новинами. Це були своєрідні місця об’єднання суспільства.
- Дороге походження – найвища ціна на каву, як це не дивно, зафіксована на Копі Лювак, який виготовляється з кавових зерен, що пройшли через… систему травлення Мусанга (пальмова куниця).
- Інновації – перша веб-камера була створена для того, щоб стежити за кавоваркою у Кембриджському університеті. Люди могли стежити за рівнем кави, не встаючи з робочого місця.
- Сон – кілька ковтків кави перед сном насправді можуть допомогти заснути, якщо робити так регулярно. На думку вчених, кофеїн посилює розслаблення м’язів і людина засинає швидше.