Нажмите "Enter" для пропуска содержимого

Як отримати хороший врожай пшениці

Пшениця досить стійка культура, але й вона потребує підтримки й захисту. На її зріст та розвиток можуть впливати різні екзогенні та ендогенні чинники. Тому, варто заздалегідь подбати про гарні умови для культури, наприклад, перевірити ґрунт на вміст різних речовин, зробити це можна за посиланням https://agrohimanaliz.com.ua/, і таким чином покращити ефективність добрив та зекономити на їх використанні.

Як отримати хороший врожай пшениці

Основні фактори, що впливають на урожайність

Озимій пшениці потрібно майже триста днів для зростання й дозрівання. На кожну фазу розвитку відводиться певний час. Тому щоб отримати хороший врожай пшениці потрібно контролювати всі фази розвитку і виконати певні підготовчі дії, а також урахувати основні фактори впливу.

До основних факторів впливу відносяться:

  • температура;
  • кількість вологи;
  • щільність ґрунту;
  • світловий період;
  • вуглекислий газ.

Температура

Проростання пшениці можливе лише при досягненні певної температури ґрунту. Цей процес відбувається при температурі не нижче +4 градуси. Інтенсивний ріст відбувається при температурі вищій за 20 градусів тепла. При таких умовах перші паростки пшениці з’являються вже за сім днів після посіву. Фаза сходу пшениці триває приблизно три тижні.

Кількість вологи

Спеціалісти підрахували, щоб зібрати 1 тонну зерна з 1 гектару землі потрібно витратити десь 30 літрів води з розрахунку на 1 кв. метр. Також варто враховувати можливу втрату вологи під час підготовки ґрунту, особливо, якщо попередньо була глибока культивація.

Волога – це необхідність, яка бере участь у багатьох біологічних процесах. За її допомогою відбувається обмін корисних речовин. Також вона захищає землю від перегріву. Недостатній рівень вологи в період наливання культури загрожує поганим формуванням зернин.

Хороший врожай пшениці

Щільність ґрунту

Цей показник визначається відповідно до поверхневої структури, фізіологічних характеристик висадженої культури та інших заходів. Оптимальна щільність ґрунту складає приблизно 1,3 гр. на 1 см кубічний.

Світловий період

Пшениця – це культура, яка належить до рослин тривалого світлового дня. Тому під час планування сівби обов’язково треба враховувати цей фактор, бо в інакшому випадку можна занапастити майбутній врожай. Не можна, щоб рослина прокинулась занадто рано, або навпаки, пізно.

Вуглекислий газ

Вуглекислий газ є дуже важливою речовиною для зростання культури. Він бере участь у фотосинтезі, прискорення якого може покращити врожайність. Висока концентрація вуглекислого газу в повітрі затримує випаровування, тобто, волога зостається в ґрунті. Якщо додати до цього затемнення, то вологи збережеться ще більше, й врожай буде ще кращий.

Сорт пшениці

Сортова селекція пшениці за останні роки сягнула на абсолютно новий рівень. Сьогодні можна знайти велику кількість вітчизняних та закордонних сортів, які мають великий потенціал та підходять до різних кліматичних умов.

Згідно з дослідницькими даними, врожайність таких сортів вища на 10-20% за попередників. Але чомусь цей потенціал використовують далеко не всі агрономи.